Kerk van Borgloon blijft hoog scoren bij bezoekers in Limburg

Bij Borgloon staat een van de meest bijzondere kerken ter wereld. Het lijkt op een optische illusie van een traditionele parochiekerk, maar het is een doorzichtig kunstobject. Voor het kunstwerk- dat bestaat uit dunne laagjes staal ( 30 ton Corten staal,  2000 kolommen) -werden de materialen, de onderdelen en een groot stuk technische knowhow bij het maken van de kerk door Verhoestraete NV geleverd.  Alles staat op een fundament van gewapend beton.

“Wij gaan door waar anderen stoppen” is geen holle slogan voor Verhoestraete. We blijven zoeken -indien nodig samen met partnerbedrijven – naar oplossingen voor onze klanten.

 

Het kunstwerk is ‘Reading between the lines’ gedoopt. De reden daarvan is simpel, het is prachtig om te zien hoe het licht door het gebouw heen valt. Met name bij een zonsondergang krijg je bijzondere effecten. Reading between the Lines is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje. Een speciale constructiewijze zorgt ervoor dat het landschap altijd zichtbaar blijft doorheen de kerk, zowel van op afstand als van dichtbij. De kerk is daardoor aanwezig en tegelijkertijd ook afwezig in het landschap.

 

Het architectenduo Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh uit Leuven bouwde de kerk op de site tussen de Romeinse kassei en de Grootloonstraat.

Een omweg waard! Benieuwd naar andere projecten en realisaties van Verhoestraete?