Voor eenvoudige rechthoekige patronen zonder uitsparingen is snijden vaak een snelle en geschikte methode.

Met een hoge nauwkeurigheid snijden we staal tot 16mm (S235) en 10mm (S355), aluminium en inox/RVS met een dikte tot 10mm en een lengte tot 8 meter.

Onze machines voor het snijden van metaal

swipe / scroll

lengte

dikte

8.000 mm

dikte tot 16 mm

4.000 mm

dikte tot 8 mm

verhoestraete-snijden

Hoe werkt het snijden van metalen?

Het snijden van metaal komt overeen met het knippen van stof of papier. 

 

Met behulp van een plaatklem wordt een plaat geklemd tussen twee messen. Het bewegende mes gaat naar beneden en knipt de plaat doormidden. Het bewegende mes staat hierbij onder een hoek. Hierdoor is minder kracht nodig om de plaat door te knippen, aangezien de beschikbare snijkracht wordt verdeeld over een kleiner oppervlak.

Tijdens het knippen wordt het bovenvlak door het bewegende mes eerst ingedrukt. Dit verklaart waarom de kniprand aan de bovenzijde een klein beetje afgerond is (plastisch vervormd). De druk van de messen op het materiaal neemt toe, waardoor een deel van de plaat netjes afschuift (gesneden deel) en resulteert in een relatief glad oppervlak. Het resterende deel breekt af (gescheurd deel), omdat dit deel de druk niet meer aankan. Aan de onderzijde van de kniprand ontstaat een scherpe braam.

 

De verhouding tussen afschuiven en afbreken hangt onder andere af van de te knippen materiaalkwaliteit, machine-instellingen en snijgereedschap.