Door onze jarenlange ervaring op gebied van plooien, slagen wij erin de meest complexe plooitekening om te zetten naar een perfect afgewerkt product. Wij hebben er altijd naar gestreefd verder te gaan waar anderen stoppen.

Ons machinepark kan dan ook heel wat aan: van dun tot dik en XXL lengtes tot +9000mm. 

Wij bewerken staalsoorten van S235 tot bv Hardox 500. Maar ook inox/RVS en aluminium in diverse kwaliteiten.

Mogelijkheden van het plooien van metalen

Onze 7 machines kunnen lengtes aan tot 9144mm en kunnen een perskracht uitoefenen tot 1000 ton (tot 20mm dik). We garanderen een hoge nauwkeurigheid dankzij het gebruik van een Easy-form laser.

  • XXL lengte tot 9144mm
  • Hoge perskracht
  • Hoge precisie
  • Hoeken tot 30° (max 5mm plaatdikte)
  • Radius stempels (r10, r16, r25, r30, r40)

Ons machinepark voor het plooien van metalen

lengte

perskracht

9144 mm
tot 800 ton
8000 mm
tot 1000 ton
7000 mm
tot 640 ton
6000 mm
tot 320 ton
4500 mm
tot 320 ton
4270 mm
tot 220 ton
verhoestraete-plooien

Hoe werkt het plooien of zetten van metalen?

Plooien (of zetten) is het plastisch vervormen van een plaat door middel van een stempel die past in een matrijs. Door een grote perskracht uit te oefenen op de stempel buigt het plaatwerk in de matrijs tot de gewenste vorm.

Bij het plooien probeert men een plooihoek te bekomen door de stempel naar een bepaalde positie te sturen. Met eenzelfde matrijs kan men dus verschillende plooihoeken bekomen. Materiaal en dikte van de plaat zijn bepalend voor welke hoek nu bekomen zal worden. De plooiradius is afhankelijk van stempel, matrijs en vloeispanning. 

Wanneer het materiaal weinig vervormingsversteviging heeft zal de plooiradius klein zijn. Het materiaal plooit als het ware rond de stempel en de plooiradius zal gelijk zijn aan de stempelradius.

Wanneer het materiaal een grote vervormingsversteviging heeft neemt de vloeigrens toe naarmate het materiaal meer wordt vervormd. De inwendige plooiradius zal hier groter zijn. De radius wordt niet bepaald door de stempelradius. 

In sommige gevallen wordt er gekozen voor een grotere stempelradius dit om het scheuren van het materiaal tegen te gaan.

Hoe groter de treksterkte van het materiaal, hoe meer het materiaal zal terugveren na het plooien.